Bombardier

Kohteesta Junawiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Bombardierin Helsinkiin toimittama Variotram

Bombardier on kanadalainen kiskokalustoa ja lentokoneita valmistava yhtiö. Se aloitti kiskokaluston valmistamisen toimittamalla junia Montrealin metroon 1970-luvulla. 1980- ja 1990-luvuilla Bombardier osti kiskokaluston valmistajia mm. Yhdysvalloista, Belgiasta, Ranskasta, Meksikosta, Kanadasta ja Kiinasta.

Vuonna 2000 Bombardier osti DaimlerCryshler AG:n kiskokalustoyksikön ADtranz GmbH:n, minkä seurauksena yhtiöstä tuli maailman suurin kiskokaluston valmistaja.

Bombardierin kiskokalustotuotanto käsittää mm. vetureita, junia, suurnopeusjunia, metrojunia, raitiovaunuja ja pikaraitiovaunuja. Metrokalustoa Bombardier on toimittanut mm.Toronton, Montréalin, New Yorkin ja Helsingin metroihin. Bombardier oli myös mukana Eurostar-junia rakentaneessa konsortiossa.

Suomeen toimitettu kalusto[muokkaa]

Bombardierin valmistama metro Helsingissä

Vuosina 2000 ja 2001 Bombardier toimitti 12 kaksivaunuista metroyksikköä HKL:lle Helsinkiiin. Ne saivat tyyppimerkinnän M200.

Helsingin uudet matalalattiaiset Variotram-raitiovaunut toimitti Bombardierin omistukseen vuonna 2000 siirtynyt Adtranz. Vaunuissa ilmeni runsaasti vikoja, minkä vuoksi Helsinki harkitsi jopa koko 75 milj. euron kaupan purkamista. Toukokuussa 2007 Helsinki ja Bombardier pääsivät sopimukseen, jolla vaunujen huoltovastuu siirtyy kokonaan Bombardierille.

VR:n tilaamista Sr 2:sta osa valmistui ennen ADtranzin myymistä Bombardierille.