Hamina (uusi)

Junawikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Hamina
Kuva asemalta
Dr 14 ja Dv 12-dieselveturit Haminan ratapihojen välillä.
Perustiedot
Lyhenne  Hma
Aiemmat nimet  Hillo ennen 31.05.1970. Haminan satama ennen vuotta 1984.
Rataosa  Hamina-Juurikorpi
Ratakilometri  243+646
Kunta  Hamina
Valtio  Suomi
Avattu  1937
Liikenne
Operaattori(t)  Fenniarail, VR-Yhtymä
Ratapiha
Raiteisto  Poitsila 8, Keskipiha 6 läpiajettavaa + 7 pistoraidetta
Muut raiteet  Paljon

Hamina on rautatieliikennepaikka Haminassa. Liikennepaikalla ei ole kauko-ohjausta tai opastusta, lukuunottamatta tulo-opastinta, sekä Poitsilan ratapihan pohjoisella päävaihteella sijaitsevaa kaikkien raiteiden yhteistä lähtö-opastinta.

Huolimatta siitä, että liikennepaikka koostuu kahdesta ratapihasta, sekä lukuisista muista raiteista, sitä ei ole jaettu osiin.

Raiteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poitsila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haminan liikennepaikalla sijaitsee kaksi ratapihaa. Liikennepaikan pohjoinen Poitsilan ratapiha toimii tuloratapihana. Ratapihalla on 8 läpiajettavaa raidetta, raiteet 001-008. Itäisimmältä raiteelta (008) erkantuu ratapihan eteläpäässä ratapihan itäpuolelle johtava teollisuusraide. Kyseisellä raiteella ei ole liikennettä.

Haminan junatoimisto, sekä veturitalli sijaitsevat Poitsilan ratapihan eteläpäässä. Junatoimisto jää ratapihan eteläpään vaihteiden, sekä teollisuusraiteen väliin.

Kaikki tavarajunat saapuvat Poitsilaan, josta päivystysveturit vetävät vaunut satama-alueelle. Poitsilasta ei lähetetä junia Veturijunia lukuunottamatta. Yleensä saapuneiden tavarajunien veturit ajetaan vaihteiden yli keskipihalle lähtevän tavarajunan vaunustoon kiinni. Ilman vaunuja lähtevät veturit ajavat saavuttuaan Poitsilasta sen ja Keskipihan välisiin vaihteisiin ja sieltä takaisin vapaalle raiteelle Poitsilaan. Vastaavasti ilman vaunuja saapuvat veturit ajavat suoraan Poitsilan lävitse keskipihalle.

Keskipiha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haminan lähtöpihana toimii keskipiha. Keskipihaa käytetään monien muiden lähtöratapihojen tapaan myös järjestelyratapihana.

Ratapihan 14 raiteesta 7 länsimmäistä (031-037) ovat läpiajettavia satama-alueen suuntaan. Itäisin raide (044) on pistoraide. Näiden väliin jäävät 6 raidetta (038-043) kaartavat kaakkoon ja päättyvät nekin pistoraiteina.

Pääsääntöisesti kaikkien lähtevien tavarajunien rungot kootaan keskipihalla ja junat myös lähetetään sieltä.

Hillon raitesto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hillon raiteistoon kuuluu Summan sataman ja terminaalin raiteet, sekä teollisuusraiteistoa. Hillon raiteistolta haarautuu myös lukuisia yksityisraiteita.

Hillon raiteistolta oli myös teollisuusraide paperitehtaalle Summaan. Raidetta käytettiin paperitehtaan sulkeuduttua vuonna 2008 vielä Haminan ratapihan lisäkapasiteettina sen ruuhkautuessa. Raide on kuitenkin sittemmin suljettu liikenteeltä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haminan tavaraliikenne koostuu pääosin erilaisista puuteollisuuden tuotteista, joita viedään Haminan sataman kautta. Puuteollisuuden tuotteet sisältävät esimerkiksi sellua, vaneria ja kyllästettyjä puupylväitä. Lisäksi Haminaan saapuu ja Haminasta lähtee öljykuljetuksia. Öljykuljetukset suuntautuvat pääosin Varkauden öljyvarastolle, mutta myös Sköldvikin öljyjalostamolle sekä Kelloniemen öljyterminaalille Kuopiossa on ollut viime vuosina kuljetuksia.

Myös Haminan saha käyttää rautatiekuljetuksia, sillä sahalle tuodaan raakapuuta kiskoitse. Sahalle ei kuitenkaan ole vedetty raidetta, vaan raakapuu puretaan Haminan satama-alueella ja kuljetetaan rekoilla sahalle.

Haminan liikenteestä merkittävä osa oli vuosikymmeniä Vainikkalassa rajan ylittänyttä Venäjältä tullutta transitioliikennettä. Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainassa alkuvuodesta 2022 Venäjältä tulevaan rautatieliikenteeseen on kuitenkin kohdistettu merkittäviä rajoitteita ja kolme Suomen suurinta tavaraliikenteen operaattoria Fenniarail, Operail Finland ja VR Transpoint ovat kaikki ilmoittaneet lopettavansa Venäjältä tulevan ja sinne suuntautuvan liikenteen kokonaisuudessaan vuoden 2022 loppuun mennessä.