Mikkeli

Kohteesta Junawiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Mikkeli eli Mikkelin keskusrautatieasema on 1889 avattu liikennepaikka Etelä-Savossa. Mikkelistä loppui lähijunaliikenne 2002, yöjunaliikenne 2006 ja raakapuun lastaus 2012. Mikkelissä on edelleen lipunmyynti, odotushuone ja kahvio. Asemalla on myös Mannerheimin vaunu.

Mikkeli
St Michel
Kuva asemalta
Mikkelin asema
Perustiedot
Lyhenne  Mi
Rataosa  Kouvola-Pieksämäki
Ratakilometri  305
Kunta  Mikkeli
Valtio  Suomi
Etäisyydet  Helsinki 276, Kouvola 113, Mäntyharju 42, Haukivuori 35, Pieksämäki 71
Avattu  1889
Lakkautettu 
 • tavaraliikenne  2012
Liikenne
Operaattori(t)  VR-group
Kansainvälinen  Talvisin
Kaukoliikenne  Kaikki radan kaukojunat
Lähijunat  Lakkautettu 2002
Tavaraliikenne  Lähes olematonta
Ratapiha
Raiteisto  3 matkustajaliikenteen raidettta, 4 tavaraliikenteen, vetoraide, Kyllästämön raide 2 lastausraidetta ja varikon raiteet.

Kuva asemalta
Mikkelin eteläpää

Ratapiha[muokkaa]

Mikkelin käytössä olevalla ratapihalla on 7 raidetta joista 3 laituriraiteita. Raide 2 on pääraide. Raidetta 1 käyttävät matkustajajunat. Raidetta 2 käyttävät ohittavat tavarajunat ja pohjoiseen menevät matkustajajunat kohdattaessa. Raidetta 3 käyttävät pohjoiseen menevät tavarajunat kohdattaessa. Raiteita 4, 6 ja 7 käytetään nykyään säilöntäraiteina. Raide 5 pidetään auki varikon liikennettä varten.

Satamamakasiinien raiteet[muokkaa]

Mikkelin hylätyt raiteet, 8 ja 9 olivat pistoraiteita makasiineille. Raiteet lähtivät ratapihan pohjoispäästä. Raiteelle 8 on lastauslaituri raiteen 7 puolella ja raiteelle 9 makasiinin edessä. Raiteet 8 ja 9 eli ns. vanha ratapiha ovat alempana kuin muu ratapiha ja nykyään ne erottuvat pensaiden takia varsin selkeästi muusta ratapihasta

Varikko ja terminaali[muokkaa]

Varikko ja terminaali sijaitsevat ratapihan eteläpäästä jossa ne erkanevat raiteesta 5. Raiteelta 5 on kaksi vaihdetta. Itäisestä raide laskeutuu 2 raiteiselle entiselle raakapuun lastauspaikalle. Läntiseltä eli pääradanpuoleiselta taas veturitalleille. Veturitallien kahdesta raiteesta toinen johtaa kääntöpöydälle ja veturitalliin. Toinen jatkuu veturitallien ohitse terminaalin lastausraiteelle.

Sivuraiteet[muokkaa]

Mikkelin asemalta lähtee pohjoispäässä Graanin satamarata ja teollisuusraide sekä Mikkelin satamarata eli Savilahden raiteet. Varikolta lähti Pursialan satamarata. Raiteen 3 eteläpäästä lähtee Kyllästämön raide ja raiteen 1 eteläpäästä Hankkijan raide. Lisäksi aseman länspuolella on sijainut valssimyllyn raide.

Aiheesta muualla[muokkaa]