Raision ja Naantalin tavaraliikenne

Kohteesta Junawiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Raision ja Naantalin tavaraliikenne on liikennepaikkojen välisenä vaihtotyönä (PAI) operoitavaa tavaraliikennettä.

Raision- / Naantalin päivystäjä
Perustiedot
Junatyyppi

Liikennepaikkojen välinen vaihtotyö

Edeltäjä

3559/3560

Liikenne alkoi

muuttui vaihtoliikkeeksi 2014

Operaattori

VR-Group

Reitti
Rataosa(t)

Turku - Uusikaupunki
Raisio - Naantali

Lähtöasema

Turku Asema

Pääteasema

Raisio tai Naantali

Matkan pituus

8-14 km

Vuorotiheys

0-6 junaparia/vrk

Tekniset tiedot
Raideleveys

1524

Matkanopeus

35 km/h

Liikennöinti[muokkaa]

Raision ja Naantalin vaihtoliikkeiden edeltäjän toimi vuoropari 3559/3560 Turku - Naantali - Turku, joka hoiti myös Raision vaihtotyöt. Kyseinen vuoropari ajettiin viimeksi 20.11.2014.

Nykyään liikenne hoidetaan lähtökohtaisesti 6585*-numeroisilla vaihtoliikkeillä. Niiden vaihtotyötunnus on yleensä 6181 tai 6187 muulloin kuin linja-ajossa.

Liikenne ja kalusto[muokkaa]

Vuosina 2014-2015 suurin käyttäjä oli Naantalin teräspalvelukeskus, jonne kuljetettiin lähinnä Sim-, Obrk- ja Vgk-vaunuja. Naantalin teräspalvelukeskuksen vaihdettua omistajaa, liikenne loppui elokuussa 2015. Tämän jälkeen Raision ja Naantalin vaihtotyöliikenne oli hiljaista, koostuen lähinnä Raision raiteelle Raisiossa satunnaisesti kulkeneista Vgk-vaunuista.

Naantalin satamaradan liikenne alkoi monen vuoden tauon jälkeen uudelleen 2017, kun viljajunaliikenne Naantalin viljavaratolle alkoi uudestaan, loppuen kuitenkin jo saman keväänä. Vaunuja ajettiin reilun kymmenen vaunun erissä kerran viikossa ja Naantalissa käytiin siis kahdesti viikossa ja lisäksi Raisiossa satunnaisesti.

Naantalin viljaliikenne alkoi uudelleen kesällä 2020. Liikenteessä oli talvella 2020-2021 muutaman kuukauden tauko. Naantalissa käydään nykyään yleensä 3-4 kertaa arkipäivässä, vaihtamassa viljavaunuja. Myös Raision liikenne on viime aikoina vilkastunut, joskin koostuu edelleen yksittäisistä Vgk-vaunuista.

Veturina toimii Dv 12-sarjan dieselveturit, joita käytetään muutenkin Turun päivystyksessä.