InterCity2

Junawikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

InterCity2 on Suomessa käytetty junatyyppi.

IC2-juna syksyllä 2011 Pieksämäellä, jonne oli lyhytaikaista IC2-junaliikennettä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

InterCity-junabrändi esiteltiin vuonna 1988. Se laajeni 1990-luvun aikana eri puolille Suomea. Vuonna 1998, InterCity-liikentteen täyttäessä kymmenen vuotta,otettiin käyttöön ensimmäiset kaksikerroksiset vaunut.

Kesällä 2000 VR-Yhtymä lanseerasi uuden junabrändin. Uuden InterCity2-brändin junat ajettiin kokonaan kaksikerrosvaunustoilla, mikä mahdollisti suuremman 200km/h ajonopeuden. Palvelujen puolesta junat erosivat siten, että niissä ei ollut ravintolavaunua, eikä 1.-luokan vaunua, vaan ainoastaan business-luokka ja 2.-luokka.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IC2 Turun päärautatieasemalla kesällä 2013. Väli Helsinki - Turku oli IC2 liikenteen pääreittejä.

Junia vedettiin yleensä Sr 2-vedolla, jotta hyöty suuremmalle nopeudelle sopivista vaunuista saataisiin irti. Myös Sr 1-vedolla ajettiin InterCity2-junia, mutta näiden aikataulut oli vetokaluston johdosta suunniteltava 140km/h matkanopeudelle. Vertailun vuoksi tavallinen InterCity-juna Sr 2-vedolla kulki 160km/h matkanopeutta.

Vaunusto oli yleensä täysin kaksikerroksista, mutta ei aina. Junien vaunusto koostui useimmiten Edb-business-luokan vaunusta, Edfs- tai Eds-vaunusta ja vaihtelevasta määrästä Ed-vaunuja. Etenkin vuosina 2006-2007 junissa käytettiin kaksikerroksisten vaunujen puutteen takia myös yksikerroksisia Ex-vaunuja, jotka laskivat junan matkanopeuden vaunuston puolesta 160km/h. Sr 1-vetoisten vuorojen matkanopeuteen tämä ei vaikuttanut.

Etenkin Helsinki-Turku -välillä IC2-junia käytettiin myös kaluston siirtämiseen Ilmalan varikon ja Turun konepajan välillä. Kun kyseisten junavuorojen matkanopeus oli joka tapauksessa alhaisempi, niissä voitiin käyttää muutakin kalustoa, kuin pelkkiä kaksikerrosvaunuja. Junavuoroissa nähtiin yksikerroksisten vaunujen lisäksi myös sinisiä vaunuja. Myös täysin yksikerroksisia IC2-junia ajettiin harvakseltaan, yleensä rungonkierron häriöiden takia. Viimeisinä vuosina tämä ei ollut yleistä.

Vuonna 2014 ennen InterCity2-junabrändin hylkäämistä junavuoroissa nähtiin sekalaista kalustoa, jopa Rk-ravintolavaunuja, tosin tiettävästi ei avoinna. Junien ravintolapalvelut hoidettiin koko brändin olemassaolon ajan "Mini-Bistro"-nimisellä myyntikärryllä. Nimi viittaa InterCity-junien ravintola Bistroon, joka oli Rx-ravintolavaunujen tuolloinen brändäys.

Vuonna 2013 InterCity2-junien runkoihin alettiin lisätä Edo-ohjausvaunuja vaihtotöiden vähentämiseksi.

Esimerkki IC2-junan kokoonpanosta:

 Sr 2   Ed   Edfs   Edb 

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

InterCity2-junabrändiä käytettiin etenkin Rantaradalla, jolla parhaillaan kaikki matkustajajunat olivat InterCity2-junia. Myös Helsinki - Tampere oli vilkasta IC2-liikennettä.

Tampereelle saapuneista IC2-junavuoroista osa jatkoi Poriin tai Seinäjoelle. Tampereen kautta kulki myös InterCity2-junia Jyväskylään. Helsinki - Tampere - Jyväskylä oli yksi IC2-junien pitkäaikaisista reiteistä. Ainakin vuonna 2011 osa junista jatkoi Pieksämäelle. IC2-liikenne Pieksämäelle ei kuitenkaan ollut pitkäaikaista.

Myös Turku-Tampere-radalla oli vuosina 2011-2012 IC2-liikennettä. Liikeenne ei kuitenkaan jäänyt kovin pitkäaikaiseksi.

Vaasan radan sähköistyksen valmistuminen vuonna 2011 mahdollisti InterCity2-junaliikenteen laajenemisen Vaasaan. Vuosina 2012-2013 Vaasaan ajettiina aamuisin yksi IC2-juna Tampereelta. Runko palasi toisessa junavuorossa Seinäjoelle, josta taas myöhemmin Tampereelle.

Vakituinen InterCity2-tunnuksella ajaminen päättyi elokuussa 2014. Kaksikerroksisten ERd-vaunujen käyttönotto mahdollisti ravintolavaunujen lisäämisen 200km/h:n matkanopeuden IC-juniin ja katsottiin, ettei brändien erottamisessa enää ollut järkeä.

Nykyään InterCity2-tunnusta käytetään erotuksena tunnukseen InterCity poikkeustilanteissa. Tunnusta on käytetty mm. korvaavalla kalsutolla ajetuissa junissa, sekä lisäjunissa, jotka ovat korvanneet syystä tai toisesta merkittävästi myöhästyneen tai perutun matkustajajunan. Lisäksi mikäli juna on esimerkiksi kalustorikon takia jäänyt merkittävästi jälkeen aikataulusta ja sille on haettu uusi aikataulu, on tunnus saattanut olla InterCity2.

Viimeksi IC2-tunnusta käytettiin 27.4.2021, kun IC-junat 3 ja 10 korvattiin Kiteen ja Joensuun väliltä IC2-junilla 1003 ja 1010. Tämä oli myös tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kummalakaan asemalla liikennöitiin tunnuksella IC2.