Move4

Junawikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Move4-kapearaidedieselveturi.jpg
Move4 Jokioisten museorautatiellä.
Move4
Perustiedot
Tyyppi

dieselveturi

Liikennöitsijä

useita

Valmistaja

Valmet

Lukumäärä

Move4: 18
Move4N: 1
Lisäksi Move41, Move411, Move412 sekä Move413 vetureita

Valmistusvuodet

1948

Liikenteessä

0

Hylätty

kaikki

Museoitu

useita

Tekniset tiedot
Raideleveys

600mm-750mm/1524mmm mm

Move4 on Valmetin valmistama kapearaiteinen dieselveturi. Move4:n muunnoksia olivat Move4N sekä kaivoskäyttöön suunnitellut Move41, Move 411, Move412 sekä Move 413.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Move4 -vetureiden valmistus alkoi vuonna 1948. Sarjaa valmistettiin 18 kappaletta. Näiden lisäksi Paloheimo Oy:n tilauksesta rakennettiin yksi leveäraiteinen Move4N, "Luppe" Riihimäen sahan käyttöön.

Move4-sarjast kehitettiin kaivoskäyttöön soveltuva versio Move41, jota valmistettiin vuosina 1949-1953.[2] Edelleen jatkokehitettyjä kaivosvetureita Move411, Move412 ja Move413 valmistettiin vuodesta 1950 vuoteen 1958.

Move4-sarjan prototyyppikappale myytiin Valtionrautateille. VR hankki veturin korvaamaan työmaaradoillaan aiemmin käyttämiään höyryvetureita.

Kaikki Move4-kaivosveturit myytiin Outokumpu Oy:n käyttöön kaivoksille eri puolille Suomea. Loput veturit myytiin teollisuuslaitosten käyttöön.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Move4-veturit ovat kaksiakselisia ja niiden kumpikin akseli on vetävä. Moottorin voima siirretään taka-akselile kardaaniakselilla ja taka-akselilta etuakselille ketjuvedon avulla.

Move4:n suurin erikoisuus on se, että sen raideleveys on muutettavissa. Veturin akselinkannattimet ovat sivusuunnissa siirrettäviä, jolloin raideleveyttä voidaan muuttaa vaihtamalla akselit. Akseleita vaihtamalla veturi voidaan sovittaa kulkemaan millä tahansa raideleveydellä välillä 600 - 750 mm.

Move 4:n alustan päissä on tappityyppiset kiinnittimet. Näihin on mahdollista asentaa esimerkiksi lumiauroja tai erityyppisiä puskimia. Prototyyppikappaleessa näin ei kuitenkaan ole, vaan siinä on keskuspuskimet, jotka on asennetteu pidennysten päähän.

Museointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja prototyyppikappale on ajokuntoisena Jokioisten Museorautatiellä, joskaan ei aivan alkuperäisessä asussa, sillä sen mottori on vaihdettu alkuperäistä tehokkaampaan ja sen käynnistys on nykyaikaistettu. Veturista on tullut muutosten jälkeen muita Move4-sarjan vetureita nopeampi.

Jokioisten Museorautatiellä on myös useita muita Move4-vetureita, jotka pääosin eivät ole ajokuntoisia. Näihin lukeutuu myös ainoa valmistettu Move4.

Move41, Move411 ja Move413 vetureista tiettävästi ainoakaan ei ole säilynyt, joskin niitä on todennäköisesti hylätty kaivoksiin. Move412-vetureita sensijaan on säilynyt kaksi Outokummun kaivosmuseossa ja toinen niistä on ajokuntoinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]