Alaska Railroad

Junawikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Alaska Railroad on Alaskan osavaltion omistama rautatieyhtiö.

Alaska Railroad Logo.svg
Alaska Railroad.svg
Alaska Railroad
Lyhenne

ARR

Toimialue

Alaska

Toiminnassa

1903–

Raideleveys

1435 mm

Kotipaikka

Anchorage, Alaska

Toimitusjohtaja

William G. O'Leary


Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silloinen Alaska Central Railroad rakensi ensimmäisen ratansa Sewardista pohjoiseen vuonna 1903. Rautatien nimeksi muuttui ALaska Northern Railroad vuonna 1910. Yhdysvaltojen hallitus osti rautatien vuonna 1910 ja rahoitti sen pidentämisen aina Fairbanksiin asti. Alaskan nykyinen suurin kaupunki Anchorage perustettiin osana radan rakentamista vuonna 1915, aluksi rautatien rakentamista palvelevana telttakylänä. Rautatien valmistui vuonna 1923, Yhdysvaltojen presidentti Warren G. Hardingin lyödessä viimeisen, kultaisen raidenaulan rataan. Presidentti Harding kuoli paluumatkallaan ruokamyrkytykseen.

Rautatie oli vuosikymmeniä tappiollinen ja sen ensimmäinen voitollinen vuosi oli 1938. Vuonna 1940 rautatien liikenne kiihtyi entisestään toisen maailmansodan lisätessä kuljetuksia. Vuonna 1943 valmistui kaksi tunnelia sisältänyt rata Whittierin sotasatamaan ja öljyterminaalille.

Alaska Railroad siirtyi höyryvetureista dieselvetureihin asteittain vuosina 1944-1966.

Junalauttaliikenne Alaskan ja muun Yhdysvaltojen välillä alkoi vuonna 1964. Tätä ennen rautatieliikenne Alaskasta muualle Yhdysvaltoihin ei ollut ollut mahdollista ilman rahdin purkua ja lastaamista laivoihin, sillä Alaskalla ei ole rajaa muiden Yhdysvaltojen kanssa, eikä Alaska Railroadilta ole raideyhteyttä Yhdysvaltojen rataverkkoon liittyvälle Kanadan rataverkolle.

Alaska Railroadin omistus siirrettiin Yhdysvaltojen liittovaltiolta Alaskan osavaltiolle vuonna 1983.

Alaska Railroad laajensi henkilöliikenteen toimintaansa kiertomatkoihin ja luksusjuniin vuonna 1984 saadakseen osansa Alaskaan tulevista turisteista. Samasta syystä yhtiö rakensi uuden aseman Denalin kansallispuistoon vuonna 1988.

Rataverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaska Railroadin rataverkko ulottuu Sewardista, Alaskan etelärannikolta radan pohjoisimmalle asemalle Fairbanksiin, josta edelleen itään Eielsonin lentotukikohtaan. Rautatien pääradalta on myös haararata Whittieriin. Yhtiön rataverkko on yhteensä 1056 kilometriä pitkä.

Henkilöliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaska Railroadin matkustajajuna Denalin kansallispuiston rautatieasemalla.

Alaska Railroadin henkilöjunien matkustajat ovat suurelta osin turisteja, Alaska Railroadin ollessa yksi parhaista tavoista nähdä Alaskaa ja liikkua nähtävyyksien välillä. Junissa on maisemien katselua varten näköalavaunuja.

Turistien kuljettamisen lisäksi Alaska Railroad tarjoaa elintärkeän kulkuyhteyden Alaskan syrjäseudulla asuville ihmisille, joilla ei välttämättä ole tieyhteyttä laisinkaan. Alaska Railroadin henkilöjunat jakautuvat useaan eri junareittiin, joilla kaikilla on oma nimensä.

Aurora Winter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurora Winter on syyskuun puolivälistä toukokuun puoleenväliin viikonloppuisin liikennöivä juna Anchoragen ja Fairbanksin välillä. Juna liikennöi pohjoiseen lauantaisin ja etelään sunnuntaisin ja sen matka-aika on noin 12 tuntia. Juna pysähtyy asemien lisäksi tarvittaessa käytännössä missä tahansa.

Coastal Classic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coastal Classic liikennöi toukokuun ja syyskuun välisenä aikana Anchoragesta Sewardiin tarjoten päivittäisen junayhteyden eteläisen Alaskan asukkaille. Juna liikennöi etelään aamuisin ja pohjoiseen iltaisin.

Denali Star[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denali Star toimii liikennöi samaa reittiä kuin Aurora Winter, mutta kesäisin. Liikenne alkaa toukokuussa ja kestää syyskuun puoleenväliin. Toisinkuin viikottain liikennöivä Aurora Winter, Denali Star liikennöi päivittäin. Juna on suosittu yhteys Denalin kansallispuistoon. Denali Star on Alaska Railroadin lippulaiva.

Glacier Discovery[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glacied Discovery liikennöi touko- ja syyskuun välisenä aikana Anchoragesta Grandviewiin. Junan reitistä tekee erikoisen se, että se poikkeaa Whittierissä sivuradan päässä ja kulkee sivuradan edestakaisin kumpaankin suuntaan mennessä.

Hurricane Turn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurricane Turn on ainoa Alaska Railroadin juna, joka liikennöi vuoden ympäri. Junan reitti kulkee Talkeetnasta Hurricaneen, pysähtyen niin väliasemilla, kuin tarpeentullen ihan missä tahansa. Juna liikennöi toukokuusta syyskuuhun viidesti viikossa ja syyskuusta toukokuuhun vuoden ensimmäisenä torstaina.

Tavaraliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaska Railroadin tavarajuna helmikuussa 2018.

Alaska Railroad palvelee neljää satamaa Alaskassa, Anchoragea, Sewardia ja Whittieriä, joista kahta viimeistä vuoden ympäri. Alaska Railroad liikennöi junalauttayhteyttä Seattleen, Washingtonin osavaltioon, josta Alaskassa kuormatut tavaravaunut voivat jatkaa melkein minne tahansa Pohjois-Amerikassa.

Rahdin matka Anchoragen ja Fairbanksin välillä kestää noin päivän ja Alaskan satamien ja Seattlen välillä noin viikon.

Alaska Railroadin kuljettama rahti koostuu ennen kaikkea öljystä, malmista ja puusta, joita kuljetetaan Alaskasta muualle jalostettavaksi.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaska Railroadin vetokalusto koostuu kokonaan Electro-Motive Dieselin valmitamista dieselvetureista, joita yhtiöllä on yhtensä 55.

Tämän lisäksi yhtiöllä on käytössään kaksi EMD F40PH-veturista muutettua ohjausvaunua, samoin kuin Colorado Railcarin valmistama kaksikerroksinen dieselmoottorivaunu, jota tosin käytetään lähinnä ohjausvaununa.

Yhtiöllä on käytössään myös suuri määrä eri tyyppisiä matkustaja- ja tavaravaunuja, samoin kuin radanpidon kalustoa.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaska Railroad on laajentumassa tulevaisuudessa. Rataa on tarkoitus jatkaa sen pohjoispäästä itään Delta Junctioniin. Radan jatkaminen vaati sillan rakentamista Tanana River -joen yli. Silta joen yli valmistui vuonna 2014, mutta on aluksi ainoastaan armeijan ajoneuvojen käytössä.[1]

Vuonna 2011 Alaska Railroad sai luvan rakentaa haararadan Port MacKenzieen Alaskan etelärannikolla.[2]

Myös lähijunaliikenteestä Anchoragen ympäristössä ja yhteyden Alaska Railroadilta Kanadan rataverkolle on esitettyä suunnitelmia, mutta kummankaan rakentamista ei ole aloitettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]