Cmc

Junawikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Cmc on Valtionrautateiden antama sarjatunnus vuonna 1991 muutetulle makuuvaunuvaunusarjalle.

Cmc
Perustiedot
Tyyppi

President-luokan sininen vaunu

Liikennöitsijä

Valtionrautatiet, VR-Group

Lukumäärä

2

Valmistusvuodet

1991 (Muutettu A-vaunuista)

Romutettu

1

Museoitu

1 (24902, museoijana HMVY, Haapamäki)

Numerointi

24901 - 24902

Makuupaikkoja

16 paikkaa

Tekniset tiedot
Huippunopeus

140km/h, Venäjän rataverkolla 160 km/h

Paino

56 t

Raideleveys

1524 mm

Telit

SIG

1991 valmistuivat uudet presidentin- ja valtioneuvoston vaunut A1 ja A2 Transtech:ltä, jolloin Valmetin 1970 valmistamat edellinen A1 muutettiin Cmc 24901:ksi ja A2 Cmc 24902:ksi vuonna 1991 ns. President-luokan makuuvaunuiksi Helsingin ja Rovaniemen välisiin yöjuniin.

Vaunuja ovat käyttäneet mm. tasavallan presidentit Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto seurueineen.

Varustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaunuissa oli etupäässä kaksi tavallisempaa kolmen hengen President-hyttiä (ns. vierashyttiä A-sarjan aikaan), joiden varusteluun kuului mm. henkilökohtaiset herätyslaitteet, radio, lavuaari sekä hyttikohtainen lämpötilansäätö. Hyttien matkustajilla oli käytössä eteisien suihku- ja wc-tilat. Näiden jälkeen ovat kaksi kahden hengen President Plus-erikoishyttiä, joiden varusteluun kuului lisäksi kirjoituspöytä istuimineen ja lukulamppuineen sekä omalla hyttikohtaisella suihku- ja wc-huoneella. Näissä hyteissä matkustettiin aina omassa seurueessa, sillä ne varattiin vain yhdelle asiakkaalle. Näistä salongin viereinen oli myös isompi, ennen muutosta presidentin/pääministerin hytti.

Keskiosassa oli salonkiosasto, jonka varusteisiin kuuluivat mm. neuvottelupöytä sohvineen, valkokangas, piirtoheitin ja televisio jota voitiin katsoa myös matkan aikana. Viihdelaitteiden ohjaus tapahtui seinäntakaisesta pienestä hytistä, jossa matkusti ennen myös poliisi tai turvamies vaunujen ollessa presidentin ja valtioneuvoston käytössä. Takapäässä oli keittiöhytti, jonka varustukseen kuului nestekaasuliesi, jääkaappi ja pesuallas.

Poliisin- ja keittiöhytin välissä oli myös kaksi President-vierashyttiä. Eteisistä käytävän ovet sai auki vain korttiavaimella, ja myös hyteissä oli korttilukot.

Sarjan vaunuissa oli säilytetty porrasaskelman valaiseva porrasvalo, joka oli kaikista muista sinisistä vaunuista poistettu. Vaunut olivat myös yhdysliikennekelpoisia (mm. venäläisen standardin mukaiset loppuopastevalot ja valaistut ylikulut).

Lämmityskattila oli Hagenukin valmistama ns. kaksoispesäkattila; kattilassa oli mahdollisuus polttaa kiinteää polttoainetta (esim. halko) öljyn loputtua. Sähköradoilla kattilavesi kuumennettiin sähkövastuksilla sekä ennen sähkölämmitystä 1970-luvun aikana myös höyryllä lämmittäminen oli sinisissä vaunuissa mahdollista.

Vaunujen hylkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja poistettiin liikenteestä 2001 ja hylättiin saman vuoden lokakuussa. Yksi syy tähän oli SIG-telit joiden kunnossapito oli kalliimpaa. 24901 romutettiin loppukesästä 2002 ja 24902 museoitiin Haapamäen museoveturiyhdistykselle majoituskäyttöön elokuussa 2002. Se on muuten hyvässä kunnossa, mutta huonon maalipintansa, vesijärjestelmän jäätymisvaurioiden ja puretun WC-järjestelmän sekä etupään vuotavan katon aiheuttamien kosteusvaurioiden vuoksi sitä ei ole kuitenkaan katsastettu liikenteeseen. Vaunua on kuitenkin yritetty kunnostaa, joskin vuotavan katon takia se on päässyt erittäin pahasti homehtumaan ja tilan puutteen vuoksi sitä ei ole saatu sisätiloihin kunnostettavaksi.

Valinta päätyi 24902:een siksi, koska 24901 oli pahoin vandalisoitu sisältä ja ulkoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen juna- ja raitiovaunukuvasto / Finnish Motive Power 1.1.1996 (ISBN 91-7266-133-X), Eljas Pöhö ja Mia Pykälä-Aho