Kuolleen miehen kytkin

Junawikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Jalalla käytettävä kuolleen miehen kytkin.

Kuolleen miehen kytkin on jonkin koneen turvatekninen ohjausjärjestely, jossa koneenkäyttäjän täytyy aktiivisesti ohjata konetta tai muutoin kone pysähtyy. Tyypilliset käyttökohteet ovat rauta- ja raitiotiekalusto.

Tyypillinen tekninen ratkaisu kuolleen miehen kytkimelle on jatkuvasti painettava painike tai poljin edellytyksenä koneen liikkumiselle. Kytkentä voi olla myös sellainen, että painike saa olla hetken vapaana tai se tulee vapauttaa tietyin väliajoin, ennen kuin kone pysähtyy, jolloin käyttäjä joutuu painamaan painiketta tai vastaavasti vapauttamaan sen hetkeksi määrätyin välein.

Nimitys "kuolleen miehen kytkin" on käännös englannista (dead man's switch). Teknisesti kyseessä on eräs versio erilaisista turvakytkinratkaisuista. Kytkimen dramaattinen nimitys tulee vaaratilanteesta, joka aiheutuu esimerkiksi siitä, että raitiovaunun- tai veturinkuljettaja kuolee kesken ajon. Kuolemista todennäköisempää on kuljettajan nukahtaminen. Suurempien vahinkojen estämiseksi näissä tilanteissa on turvallisempaa, että liikkuva kone pysähtyy.

Kytkin voidaan joissakin tapauksissa ohittaa esimerkiksi kiilaamalla se ala-asentoonsa. Tämä on kiellettyä.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Train Stopped Safely by ‘Dead-Man Feature’, The New York Times

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolleen miehen kytkimen ohitus saattoi aiheuttaa haamuratikan onnettomuuden - "Nuorten kuljettajien vaarallinen tapa". Metro 5.4.2014. Viitattu 6.4.2014.