Albanian rautatieliikenne
Albanian rautatieliikenne pitää sisällään ainoastaan yksityisomisteisen Hekurudha Shqiptaren eli HSH:n 424 kilometriä pitkän 1435mm -raideleveyden rataverkon, jota liikennöi HSH:n itsensä lisäksi Albrail.
Albanian rautatieliikennettä ei ole merkittävästi kehitetty 1990-luvun jälkeen ja suuri osa radoista on suljettu liikenteeltä ja liikenne on lähes olematonta.
Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Albaniaan rakennettiin vuosina 1917-1930 noin 300 kilometriä kapearaiteista rataa ennen kaikkea sotilastarkoituksiin. Toisen maailmansodan jälkeen rata Shkozetista Lekajiin levennettiin normaaliraideleveydelle, ollen Albanian ensimmäinen leveäaraiteinen rataosa. Levennetty rata avattiin liikenteelle marraskuussa 1947.
Albanian tähän mennessä ainoa rajan ylittävä rautatieyhteys rakennettiin 1984-1985 Jugoslavian rajan yli. Radan liikenne loppui kokonaan kuitenkin jo vuonna 1991 Jugoslaviaan kohdistettujen talouspakotteiden johdosta. Rata avattiin uudestaan liikenteelle Jugoslavian hajoamisen jälkeen vuonna 2003, silloiseen Serbiaan ja Montenegroon. Montenegro itsenäistyi sittemmin vuonna 2006. Radan liikenne on koostunut koko sen historian ajan pelkästään tavaraliikenteestä.
Albanian viimeinen kapearaiteinen rataosa suljettiin 1990-luvulla.
Albanian valtio myi omistamansa rautatieyhtiön vuonna 2005 ja Albanian rautatieliikenne on siitä lähtien ollut täysin yksityisomisteista.
Rataverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Albanian rataverkko koostuu maan etelä-pohjois-suunnassa läpäisevästä pääradasta Montenegron rajalta Vorëën. Rata myötäilee Albanian länsirannikkoa ja siltä erkanee kaksi haararataa itään. Merkittävä osa maan rataverkosta on suljettu liikenteeltä tai purettu, mukaanlukien raideyhteys maan pääkaupunkiin Tiranaan.
Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
HSH liikennöi nykyisin kahta päivittäistä junaa Durresista Kashariin ja Elbasaniin, sekä yhtä päivättäistä junayhteyttä Kasharin ja Elsabanin välillä.[1] Junat vedetään T669-dieselvetureilla ja niiden vaunusto koostuu Saksasta ja Italiasta käytettynä hankituista matkustajavaunuista. Junayhteydet ovat hitaita ja täsmällisyys on heikkoa, joskin lippujen hinnat ovat huomattavan matalat.[2]
Maan tavaraliikenne on vähäistä. Rataverkon omistavan HSH:n lisäksi lisäksi maassa toimii Albrail, joka liikennöi öljyjunia rataverkon eteläisimmällä osuudella Fieristä Vlörëën.
Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Albaniasta on kaavailtu rakennettavaksi rautatieyhteyttä Kreikkaan. Rautatieyhteyttä suunnitellaan yhteistyössä HSH:n ja Kreikan valtion omistaman Hellenic Railwaysin välillä. Rata tulisi myös olemaan Albanian ensimmäinen sähköistetty rataosa.[3]
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Rail transport, hekurudha.al
- ↑ vaunut.org
- ↑ Railway project between Albania and Greece, hekurudha.al