Aurora Borealis Express

Junawikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
VR Sr1 3066 - Tuusula, 21st June 2012.jpg
Aurora Borealis Express Tuusulassa kesällä 2012
Aurora Borealis Express
Perustiedot
Junatyyppi

Yöpikajuna

Operaattori

VR

Reitti
Lähtöasema

Helsinki

Väliasemat

Tampere, Seinäjoki, Oulu

Pääteasema

Kolari

Matkan pituus

995 km

Matkan kesto

15 h

Palvelut junassa
Istumapaikat

Edg-vaunu

Makuupaikat

CEmt ja Edm-vaunuja 3-7 kpl

Ravintolapalvelut

Rx Näköala =

Matkatavarapalvelut

Edg-vaunu

Tekniset tiedot
Veturit

Sr 1, Sr 2 tai Sr 3 (Helsinki-Oulu)
Dr 16 tai Dv 12 (Oulu-Kolari)

Raideleveys

1524

Sähköistetty osuus

Helsinki-Oulu

Matkanopeus

140 km/h

Aurora Borealis Express on suomalainen nimetty juna ja Suomen pisin yhtäjaksoinen samalla numerolla ajava matkustajajunavuoro. Junan reitti Helsingistä Kolariin on 995 kilometriä ja junan matka aika päästä päähän on noin 15 tuntia. Junan reitti on noin 12 kilometriä pidempi kuin Suomen toiseksi pisimmän junan, Kemijärven yöjunan reitti.

Aurora Borealis Express kulke sähkövedolla Helsingin ja Oulun välillä ja dieselvedolla Oulun ja Kolarin välillä. Oulun ja Kolarin välillä junan mukana kulkee aggregaattivaunu, joka syöttää junan matkustajavaunuille sähköä.

Aurora Borealis Express liikennöi kesäaikaan vain 2-3 kertaa viikossa, mutta talvisesongin aikaan kun Lapin turismi on huipussaan ja suuri määrä ihmisiä liikkuu junalla Etelä-Suomesta Lapin hiihtokeskuksiin, on junaa liikennöity perinteisesti useamman kerran päivässä. Junan numero on normaalisti 269 pohjoiseen ja 276 etelään, mutta myös muita junanumeroita käytetään, mikäli juna liikennöi erilaisella aikataululla tai saman päivän aikana liikennöidään useampi juna samaan suuntaan. Yleisimmin käytetyt muut junanumerot ovat 262 ja 263, jotka ovat käytössä talvisesongin aikaan ja satunnaisesti muulloinkin.

Aurora Borealis Express on autojuna. Autovaunuja kuormataan etelässä Helsingissä ja Tampereella, pohjoisen päässä Kolarissa.

Aurora Borealis Express on ainoa junayhteys, jolla on mahdollista matkustaa Suomen ja Ruotsin välillä, samoin kuin ainoa Suomen sisäinen junayhteys, jota on mahdollista käyttää matkustamiseen kahden ruotsalaisen paikkakunnan välillä. Tämä johtuu siitä, että junan reitti myötäilee Torniosta pohjoiseen Suomen ja Ruotsin välistä Torniojokea, joka on Suomen ja Ruotsin välinen rajajoki. Johtuen siitä, että Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla ei ole minkäänlaisia rajamuodollisuuksia, eikä sitä ole aina edes merkitty, on Ruotsista mahdollista kävellä rajan yli Suomen puolelle, nousta junaan, matkustaa sillä toiselle asemalle ja kävellä takaisin Ruotsin puolelle.