Pikajuna Suomessa

Junawikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Pikajuna 263 Helsingistä Kolariin Tuusulassa kesäkuussa 2012.

Pikajuna on VR:n ja aiemmin Valtionrautateiden operoima junatyyppi. Tunnusta on käytetty myös nostalgialiikenteessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alunperin pikajunat ajettiin puukorisella vaunustolla ja höyryvedolla. Höyryveturisarja Hr 1 "Ukko-Pekka" valmistettiinkin nimeonmaan pikajunia varten. Hr 1-sarjaa valmistettiin vuodesta 1937 vuoteen 1957.

1950-luvulla pikajunien rinnalle tulivat kiitojunat, joissa käytettiin aluksi Dm 3-moottorivaunuja, jotka kuitenkin nopeasti korvasi sarja Dm 4. Kiitojuna-kalustoa käytettiin myöhemmin myös muissa junissa. Myös pikajunissa käytetty Hr 11-dieselveturisarja oli alunperin kiitojunanveturi.

Ensimmäisen luokan vaunu Ci Helsingissä vuonna 2003.

Vuonna 1961 ensimmäiset siniset vaunut saapuivat Esslingeniltä. Siniset vaunut oli alusta asti tarkoitettu enimmäkseen pikajunien käyttöön. Saksasta toimitettiin Suomeen lopulta vain 14 sinistä vaunua ja loput valmistettiin Valmetilla ja Pasilan konepajalla.

1970-luvulta aina 1990-luvulle asti Suomessa liikennöi nimettyjä erikoispikajunia, joita olivat esimerkiksi "Savonia" ja "Lapponia". Erikoispikajuna korvasi tunnuksen erikoiskiitojuna, joka jäi pois kiitojunien häviämisen yhteydessä.

Vuonna 1983 Valtionrautatiet lanseerasi uuden Express-brändin. Express-junat liikennöitiin pääasiassa sinisillä vaunuja, jotka muodostivat myös suurimman osan pikajunien kalustosta tuohon aikaan. Pikajunan ja Express-junan ulkoinen ero olikin tuolloin lähinnä se, että Express-junien vaunuissa oli usein Express-teippaukset. Express-junille kehitettiin oma punavalkoinen värityksensä, ja niitä varten hankittiin myös uutta kalustoa. Uusien vaunujen tullessa käyttöön vuonna 1988 junat uudelleenbrändättiin InterCity-juniksi ja Express -brändi jäi historiaan. InterCity-junista tuli 2000-luvun aikana VR:n kaukoliikenteen oletusjunatyyppi, mikä tarkoitti suuren osan pikajunista katoamista.

Sibelius Kouvolassa vuonna 2006.
Aurora Borealis Nameboard.jpeg

Vuodesta 1992 vuoteen 2010 Helsingin ja Pietarin välillä liikennöi päivittäin nimetty pikajuna "Sibelius". Juna liikennöi päivittäisen liikennöinnin loppumisen jälkeen vielä kesän lomasesongin aikaisena lisäjunana vuonna 2011. Sibeliuksen lakkautuksen jälkeen ainoa suomalaisella kalustolla liikennöity nimetty pikajuna on ollut Helsingistä Kolariin liikennöivä "Aurora Borealis express"

VR-Yhtymä poistin ensimmäisen luokan vuonna 2006 "uuteen juna-aikaan" siirryttäessä. Ensimmäisen luokan vaunut joko muutettiin toisen luokan vaunuiksi tai poistettiin liikenteestä. Siinä missä InterCity -junissa business-luokan voidaan katsoa korvanneen ensimmäisen luokan, muuttui pikajuna täysin yksiluokkaiseksi junatyypiksi, kansainvälisiä junia lukuunottamatta.

Pikajuna -nimen käyttö säännöllisissä päiväjunissa päättyi vuonna 2017, minkä jälkeen pikajuna on ollut puhtaasti yöjunissa sekä museo- ja erikoisjunissa käytetty brändi. Lisäksi maaliskuusta 2015 huhtikuuhun 2024 suurin osa yöjunista liikennöitiin nimellä InterCity, minkä takia nimen pikajuna käyttö oli hyvin vähäistä. Huhtikuusta 2024 eteenpäin kaikki suomalaiset yöjunat on kuitenkin tunnettu taas nimellä pikajuna.

Pikajuna -nimeä käytettiin myös Suomen ja Venäjän välillä liikennöineistä venäläisellä vaunustolla ajetuista junista. Tällaisten junien liikennöinti kuitenkin päättyi keväällä 2020, kun Helsingin ja Moskovan välillä liikennöineen yöjuna Tolstoin liikennöinti keskeytettiin vallinneen koronapandemian takia. Vuonna 2022 junaa Suomen puolella liikennöinyt VR-yhtymä lopetti kaiken yhteistyön venäjän rautateiden kanssa, eikä junayhteys tämän takia koskaan palannut.

Pikajunat nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikajuna-nimen alla ajetaan nykyään kaikki Suomessa liikennöivät yöjunat sekä joitain erikoisjunia, jotka ajetaan pääasiassa museokalustolla.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikajuna-nimen alla on liikennöity monenlaisella kalustolla, mukaanlukien kiitojunarungot, puukoriset vaunut ja InterCity-vaunut. 1970-luvulta 2010-luvulle junien kalusto koostui pääasiassa sinisistä vaunuista, jotka kuitenkin poistettiin suurimmalta osalta käytöstä 2010-luvun loppupuolella ja junien pääasialliseksi kalustoksi tulivat InterCity-vaunut.

Junien makuuvaunut ovat nykyään enimmäkseen kaksikerroksisia Edm-vaunuja, mutta myös siniset CEmt-makuuvaunut ovat vielä yleinen näky. Päivävaunuina käytetään pääasiassa kaksikerroksisia Edg-vaunuja ja ravintolavaunuina sekä yksikerroksisia Rx-vaunuja, että kaksikerroksisia ERd-vaunuja.