Viron rautatieliikenne
Viron rautatieliikenne koostuu lähinnä valtio-omisteisella rataverkolla tapahtuvasta niin valtio-omisteisten, kuin yksityisten liikennöijien ajamasta liikenteestä. Viron rataverkon raideleveys on 1520 mm.
Rataverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Viron rataverkko on noin 900 kilometrin pituinen. Se koostuu pääradoista Tallinnasta Tapan kautta Narvaan ja Tarttoon, sekä Tartosta edelleen Valgaan, sekä useista lyhyemmistä rataosista. Suurin osa rataverkosta on valtio-omisteista ja siitä vastaa Eesti Raudtee, mutta rata Tallinnasta Lelleen, josta edelleen Pärnuun ja Viljandiin on Edelaraudteen omistuksessa. Lisäksi Eesti energia -omistaa ja operoi huomattavan laajaa rataverkkoa. Eesti energia on valtio-omisteinen, mutta tästä huolimatta sen rataverkkoa hoidetaan omana rataverkkonaan.
Virossa sijaitsee myös lyhyitä yksityisomisteisia tavaraliikenteen ratoja. Radat omistaa yleensä se yritys, jota rata pääasiassa palvelee.
Rataverkosta ainoastaan pieni osa on sähköistetty. Sähköistetyt rataosat sijaitsevat kokonaan Harjumaan maakunnassa Viron pohjoisrannikon lähellä.
Yhteydet muihin maihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Virolla on nykyään kolme rautatieliikenteen raja-asemaa.
- Koidula, Venäjän vastaisella rajalla. Liikenne miltei olematonta.
- Narva, Venäjän vastaisella rajalla. Liikenne vähentynyt huomattaavasti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.
- Valga, Latvian vastaisella rajalla. Sekä henkilö- että tavaraliikenteen käytössä.
Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Viron henkilöjunaliikenne koostuu pääasiassa Tallinnasta eri suuntiin lähtevistä reiteistä. Vuodesta 2020 alkaen ainoa Virossa toimiva henkilöliikenteen harjoittaja on ollut valtio-omisteinen Elron. Virosta ei ole lainkaan suoria junayhteyksiä ulkomaille, mutta Latviaan on mahdollista matkustaa junalla vaihtamalla junaa Valgan asemalla Viron ja Latvian rajalla.
Viron tavaraliikenne palvelee ennen kaikkea Muugan satamaa Tallinnassa, sekä Viron teollisuutta. Viron keskeisin järjestelyratapiha on Tapa. Tapassa sijaitsee myös Viron suurin konepaja, jonka omistaa valtionyhtiö Operail, joka on myös Viron suurin tavaraliikenteen harjoittaja.